Ruud Bos

History

Ruud Bos was de eerste Nederlandse speler die in 1985 van nr. 1 amateur van Nederland de stap naar de European Tour heeft gemaakt. Na zijn amateur-periode, waarin hij in 1985 beste amateur van Nederland was, maakte hij datzelfde jaar de overstap naar de playing-professional status. Hij onderbrak zijn studie bedrijfskunde om z’n droom achteraan te gaan, met name omdat toen studie en topsport niet te combineren waren.

Daar Ruud als eerste amateur een dergelijke stap maakte, waren de toen bestaande NPGA-regels nog zo dat eerst de PGA-opleiding gedaan moest worden voordat je gerechtigd was om professional wedstrijden te spelen in Nederland.

Onder de hoede van John Woof rondde Ruud deze opleiding af in 1986 en kon hij gaan spelen. Sponsor vanaf dag één was Ben Pon. Ben was niet alleen sponsor maar ook mentor en meer. In de periode daarna tot 1996 heeft hij gespeeld op de European Tour, Challenge Tour, South African Tour, Asian Tour en Nederlandse Tour. Beste prestaties waren top 20 plaatsen op de European Tour, top 5 plaatsen op de Challenge Tour en nr. 1 in Nederland.

Het golfspel ontwikkelen, ervaring, ranking opbouwen, presteren waren zeer belangrijke aspecten. Nederland had toen nog met weinig internationale golfgeschiedenis te maken en Ruud was Nederland op de internationale golfkaart aan het zetten. In die periode werd Ruud gecoacht door topcoaches als o.a. Ben Doyle, Mac O’Grady, Dennis Pugh, Dennis Sheehy, John Woof en Tom O’Mahoney.

Rond ’94 vertraagde het groeiproces door diverse redenen en was het lastig de volgende juiste stappen te zetten. Hierdoor maakte Ruud de keuze om tijdelijk te stoppen met spelen en verder te werken aan de zwakkere ingrediënten op andere manieren. Dit alles om na bepaalde tijd weer terug te keren en oude prestaties naar nieuwe hoogtes te brengen.

Ruud ging lesgeven op ‘de Hooge Vorssel’ (nu de Duke), waar hij al had geholpen een golf academie te ontwikkelen met geavanceerde videoapparatuur. Door de jaren heen is Ruud head-professional geweest op de Goyer, de Noord Nederlandse, Almeerderhout en tegenwoordig werkzaam op de golfclub De Haar in Haarzuilens. In deze periode heeft Ruud vele goede spelers gecoacht, waaronder John Boerdonk, Hiddo Uhlenbeck, Maarten Lafeber, Dewi Weber, Benjamin Reuter, Hidde van Breukelen. Verder heeft Ruud op diverse clubs 1e teams begeleid, die in de hoofdklasse speelden en heeft hij bij het NGF als nationale coach de NGF B-selectie onder zijn hoede gehad samen met Floris de Vries en Guido Loning.

In 2005 werd Ruud uitgenodigd deel te nemen aan het televisieprogramma ‘de Wildcard’. Dit tv-programma werd in Zuid-Afrika opgenomen en was een afvalrace tussen 10 professionals. De winnaar kon deelnemen aan het KLM Open. Er waren meerdere afleveringen waarbij er iedere aflevering iemand afviel. Als winnaar van het programma ‘de Wildcard’ kon Ruud voor het eerst in jaren weer deelnemen aan het Dutch KLM Open.

Future

Nu werkzaam op Golfclub De Haar begeleidt Ruud spelers van alle niveau’s. Van beginner tot gevorderden en van nationale tot internationale speler. De Haar is heeft uitstekende oefenfaciliteiten  en een mooie en uitdagende 18 holes golfbaan. Ook werken we samen met een ervaren pro-team op De Haar en maken gebruik van nieuwe technologieën zoals trackman en natuurlijk video.

Als je interesse hebt in golfles, ben je uiteraard van harte welkom.